Ontwerp, bouw en onderhoud van een multifunctioneel sportcomplex

Alle sporten geïntegreerd onder één dak

opdrachtgever
VZW sportcomplex Vlaanderen - Heusden-Zolder
stabiliteit
Sweco
technieken
Sweco
bruto oppervlak
15 884 m²
project fase
gewonnen wedstrijd - definitief ontwerpfase
partners
dbv-architecten

Het nieuwe sportcomplex komt op de voormalige terreinen van het racecircuit ‘Zolder’ te Heusden-Zolder. Het bevat een overdekte wielerpiste van 250m met sportvelden op het middenplein en 1000 vaste en 1000 mobiele zitplaatsen. Daarnaast herbergt het gebouw een turnhal, een inspanningslab, een medisch centrum voor het circuit van Zolder, een ruime cafetaria met terras, vergaderzalen en kantoren. Uiteraard zijn ook alle nodige nevenaccommodaties aanwezig: kleedkamers, bergingen, parkeerplaatsen… Deze overdekte wielerpiste is de tweede UCI gehomologeerde piste die in Vlaanderen wordt gebouwd. De eerste wielerpiste ‘Eddy Merckx’ te Gent werd eveneens door JUXTA ontworpen. 

De sportinfrastructuur zal van het hoogste niveau zijn, waar de allergrootste internationale wedstrijden kunnen plaatsvinden, waar internationale teams kunnen trainen, en waar tegelijk ook jonge sporters begeleid kunnen worden in alle facetten van de diverse sporttakken. Het ontwerp verenigt alle sporten onder één dak wat zorgt voor een efficiënte en geïntegreerde werking. Het stimuleert eveneens de sociale contacten tussen de verschillende sportersgroepen en toeschouwers. De goed doordachte looplijnen zorgen voor een soepele en logische routing. De architecturale vormentaal geïnspireerd door de bewegingen van het baanwielrennen, oogt puur, elegant en natuurlijk.

Previous
Next

_ vergelijkbare projecten