Een historische villa als vertrekpunt voor een hedendaags stadsontwikkelingsproject

Restauratie van de historische villa Voortman waarin zowel appartementen als functies gericht op zorg ondergebracht worden.

opdrachtgever
VZW Villa Haletra
stabiliteit
Studiebureau BM engineering
technieken
AIKO architecten en ingenieurs
bruto oppervlak
7890 m²
projectfase
In uitvoering
Juxta - Villa Voortman Haletra Gent
Gent
Juxta - Villa Voortman Haletra Gent
Detail van tuingevel

Villa Voortman bestaat op vandaag uit een hoofdgebouw met enkele bijgebouwen en een royale historische tuin. Deze als monument beschermde villa met de achterliggende historische tuin maakt deel uit van de veel grotere site Voortman (beschermd als stadsgezicht) met uiteenlopende functies ([zorg]hotel, assistentieflats, appartementen, woningen, kantoorruimte). De belangrijke historische villa in Empire-stijl behoudt haar oorspronkelijke functie als herenhuis, maar biedt op het gelijkvloers allerlei diensten aan die geliëerd zijn aan het hotel en de assistentieflats (kapsalon, pedicure, relaxatiezone en sauna).

Zicht op tuingevel na restauratie
Beeldbank Gent: zicht op de historische tuingevel
Historische tuingevel
Previous
Next

JUXTA staat in voor de totaalrestauratie van zowel exterieur als interieur. Dak, gevels en schrijnwerk krijgen een grondige en historisch verantwoorde opknapbeurt. Binnenin vernieuwen we alle technieken en worden plafond-, muur- en vloerafwerkingen zorgvuldig gerestaureerd. Een bijzondere uitdaging hierbij is de restauratie van het historisch schilderwerk.

blank
Koetsdoorgang
blank
Detail van achthoekig salon
Een bijzondere uitdaging is de restauratie van het historisch schilderwerk in empirestijl die terug komt in de verschillende salons.
blank
Centraal salon
Traphal die het gelijkvloers met de eerste verdieping verbindt
Zicht op empiretrap en plafond.
Vestibule als verbinding tussen de twee traphallen
Previous
Next
blank
Detail schrijnwerk en sphinx
blank
Zicht op vroegere diensttrap

_ vergelijkbare projecten