Een nieuwe toekomstvisie voor de Sint-Pietersabdij

Beheers- en masterplan

opdrachtgever
Stad Gent
exploitant
Parochie Onze Lieve Vrouwkerk Sint-Pieters, Gentse Wijnbouwers- en Wijnmetersgilde vzw, IVA Historische Huizen Gent, Kunst-in-Huis Kunstuitleen vzw, International Club of Flanders vzw, Kompas vzw, Kring Politie Officieren Gent, De wereld van Kina: Het Huis, Oude Koninklijke Gilde Sint-Rochus vzw, Koninklijke Academie Union-Sandeman vzw, Geuzenhuis - Vrijzinnig Laïciserend Centrum Gent vzw
partners
Bouwhistoricus: Casbo GCV, Tuin- en landschapsarchitect: Buro Bossaert
technieken
Energie en milieu: Ingenium
bruto oppervlak
21000 m²

De indrukwekkende Sint-Pietersabdij te Gent is vermoedelijk gesticht aan het einde van de zevende eeuw, maar kwam in de negende eeuw pas echt tot bloei als benedictijnenklooster. Door de eeuwen heen heeft de site periodes van ontwikkeling en verval gekend en meerdere bestemmingen gehad. Het imposante klooster wordt op dit moment onder andere gebruikt als museum en bureau voor IVA Historische Huizen Gent.
JUXTA kreeg de opdracht om een beheersplan en masterplan op te stellen voor de site die de kerk, het klooster, de brouwerij, de kazematten, de stallingen en de tuin omvat. Voor het beheersplan bestond de uitdaging erin de vele verschillende bouwperiodes te herwaarderen. Telkens opnieuw rees de vraag naar welke historische fase we moesten terugkeren. Het masterplan verzoent het historische karakter van de site met de hedendaagse eisen naar o.a. toegankelijkheid en duurzaamheid voor de verschillende gebruikers.

blank
Gent
blank
Conceptueel overzichtsplan
Gang eerste verdieping
Noordelijke pandgang kloosterpand
Zuidgevel Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters
Zicht vanuit koepel Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters
Pandhof
Previous
Next
Juxta - Sint-Pietersabdij Gent
Interieur parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters
Juxta - Sint-Pietersabdij Gent
Orgel Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Sint-Pieters

_ vergelijkbare projecten