Een dak voor Pier Kornel

Restauratie en herbestemming restant industriële shedstructuur

opdrachtgever
Dender Development II
exploitant
Stad Aalst
stabiliteit
Abicon
bruto oppervlak
785m²
projectfase
ontwerp

Op de voormalige Tupperware site in Aalst bevindt zich een industrieel restant dat gekenmerkt wordt door schaalvormige sheddaken. Deze structuur fungeerde als werkplaats en magazijn en lag ingesloten tussen andere gebouwen. De ontwikkelaars Revive en Matexi vroegen JUXTA een visie op de structuur te formuleren en in te staan voor de totaalrestauratie ervan. Met de restauratie wensen we de sheds te valoriseren als landmark, als pleingevel, als ondersteuning van het publieke domein langs de alom aanwezige Dender. De ernstige structurele beschadigingen brachten ons ertoe een nieuwe slanke staalstructuur aan de binnenzijde van de betonstructuur toe te voegen. Het beton wordt hersteld, de afwatering geoptimaliseerd en de schelpen krijgen een afwerkingslaag in steentapijt. We voorzien de sheds van een strakke functionele en architecturale verlichting. Het geheel moet er sober en slank uitzien, met volle aandacht voor de specifieke vormgeving van deze industriële structuur.

Juxta - Shedstructuur Aalst - inplanting
Aalst
Juxta - Shedstructuur Aalst
Dwarse doorsnede
Juxta - Shedstructuur Aalst
Onderzoek staalstructuur
Juxta - Shedstructuur Aalst
Toegepaste staalstructuur

_ vergelijkbare projecten