Een architecturaal antwoord op een steeds evoluerende politiewerking

Realisatie van een nieuw politiekantoor te Hasselt d.m.v. een DBM-opdracht

opdrachtgever
Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling
partners
dbv-architecten
stabiliteit
Tractebel
technieken
Tractebel
bruto oppervlak
kantoor: 8.992m² - parkeergebouw: 6.547m³
projectfase
opgeleverd op 01/06/2018

Bij het ontwerp van politiekantoren dient de architectuur een logische en vlotte politiewerking te faciliteren. Een strikt rationele kantoorindeling met streng georganiseerde flows en uitmuntende beveiliging zijn een absolute noodzaak. Om hieraan tegemoet te komen, ontwierp JUXTA een langwerpig volume, onderverdeeld in 3 delen: een kantoorgedeelte (5 bouwlagen), een intermediair gedeelte met arrestantencomplex, schiettunnel, dojo (2 bouwlagen), en een open parkeergebouw (5 bouwlagen).

JUXTA - Politiekantoor HAZODI Hasselt
Hasselt
Juxta - Politiekantoor HAZODI Hasselt
Detail op de gevelbekleding in sandwichpanelen/strekmetaal

De 3 delen werden opgebouwd met een betonskelet en onderverdeeld met lichte scheidingswanden in het kantoor en intermediair gedeelte. Als gevelbekleding maakten we gebruik van verlijmd metselwerk, sandwichpanelen en strekmetaal als open bekleding van het parkeergebouw. De doorlopende metselwerkplint verbindt de 3 zones tot één sterk geheel.
Ook op energievlak voldoet het gebouw aan de hedendaagse eisen. Het BEN-gebouw wordt verwarmd met bodemwarmte en is uitgerust met zonnepanelen op het volledige kantoorgebouw.

Juxta - Politiekantoor HAZODI Hasselt
Kantoorgebouw vanuit westelijke kant
JUXTA - Politiekantoor HAZODI Hasselt
Centrale vide in de hal van het kantoorgebouw
JUXTA - Politiekantoor HAZODI Hasselt
Open verbindingstrap in de centrale vide van het kantoorgebouw
Kantoorruimte voor personeel
Keukenmeubel in hal
Inkomhal
Previous
Next
JUXTA - Politiekantoor HAZODI Hasselt
Zicht vanuit de schiettunnel
JUXTA - Politiekantoor HAZODI Hasselt
Inkomhal

_ vergelijkbare projecten