Eigenwijze zoektocht naar flexibiliteit binnen de gekende hotelfunctie

Hotel met de mogelijkheid tot zorgfuncties, bestaande uit 65 kamers met restaurant en dienstverlening voor aanpalende assistentieflats

opdrachtgever
VZW Villa Haletra
exploitant
VZW De Lieve
stabiliteit
BM Engineering
technieken
AIKO architecten en ingenieurs
bruto oppervlak
5265 m², waarvan 4506 m² bovengronds
projectfase
opgeleverd op 12/09/2019

Het hotel met zorg ‘Den Briel’ is een multifunctioneel complex met een centrale rol in het stadsproject Voortman. Het hotel omvat 65 kamers, die volledig rolstoeltoegankelijk ontworpen zijn. Verder ontwikkelden we een onthaallobby met bar, een restaurant, polyvalente zalen, een fitnessruimte en logistieke faciliteiten voor zowel de hotelgasten als voor de bewoners van de aanleunende assistentieflats.
Hotel Den Briel vormt bijgevolg een functioneel en architecturaal geheel met de assistentieflats; ze zijn zowel onder- als bovengronds met elkaar verbonden.

Grenzend aan het hotel herkennen we de geklasseerde villa Voortman. De waardevolle delen van de oostelijke zijvleugel en het voormalige koetshuis werden geïntegreerd in het hotelcomplex. Er blijft ook een fysieke verbinding met de historische villa, waarop het gelijkvloers extra verzorgende diensten worden aangeboden.
De nieuwe architectuur vindt aansluiting bij die van de stadsvilla. In dialoog met de historische bebouwing is de nieuwbouw een strak wit architecturaal volume met ritmische raamtraveeën, een plint in architectonisch beton en een gevellijst. Geleidelijk verbreken brede, omkaderde ramen subtiel de strenge gevelritmiek. Een bakstenen gevel zorgt voor een leesbare scheiding met de gerestaureerde vleugel. Gevelinsnijdingen markeren de hoek van het gebouw, waar zich de hoofdingang bevindt.

Gezellig omsloten binnenterras
Gezellig omsloten binnenterras
Gezellig omsloten binnenterras
Straatbeeld met zicht op voorgevel
Previous
Next
Restaurant met zicht op inkom
Restaurant met zicht op tuin
Verbindingsruimte tussen inkomhal en restaurant
Hotelkamer
Previous
Next