Een nieuw MAC voor de bewoners van Middelkerke

Renovatie van een bestaand gemeentehuis met uitbreiding naar de naastgelegen brandweerkazerne

opdrachtgever
Gemeente Middelkerke
stabiliteit
Ingenieursbureau Norbert Provoost
technieken
Studiebureau Boydens
bruto oppervlak
827,50 m²
projectfase
opgeleverd op 27/11/2015

Het historische gemeentehuis uit het interbellum is in de loop der tijd wegens plaatsgebrek uitgebreid door de inname van de naastgelegen voormalige brandweerkazerne, het vroegere politiekantoor en kleinere aanbouwen. Na een grondige analyse van de site, bleek dat vooral de toegankelijkheid en de interne circulatie problematisch waren. Het JUXTA-team creëerde een nieuw masterplan waarbinnen weloverwogen ingrepen resulteerden in een nieuw, hedendaags en duurzaam gemeentehuis.

JUXTA - MAC - Middelkerke - inplanting
Middelkerke
JUXTA - MAC - Middelkerke
Plan gelijkvloers

Toegankelijkheid staat hier centraal. De voormalige brandweerkazerne, in het bijzonder de grote voormalige garage, vormt binnen het ontwerp een nieuw onthaal en zorgt voor de schakeling tussen de verschillende gebouwdelen, niveaus en diensten. JUXTA bekleedde het volume van dit gebouw met een nieuwe isolerende huid die in harmonie staat met de omgeving en de bestaande gebouwen.

Juxta - Gemeentehuis MAC Middelkerke
Straatbeeld
Juxta - Gemeentehuis MAC Middelkerke
Het historisch gemeentehuis

JUXTA ontwierp alle onthaalfuncties volgens een box in box principe in de grote inkomhal. De parasitaire aanbouwen werden verwijderd om terug plaats te maken voor licht, lucht en kwalitatieve groene binnengebieden. JUXTA koos voor het gebruik van natuurlijke, frisse materialen in het interieur met als resultaat een warme sfeer in de nieuwe inkomhal voor de bewoners van Middelkerke.

Dienst ruimte en wonen
Dienst burgerzaken
Dienst kas
Zicht vanop de passerelle
Previous
Next
blank
Toegangshal
JUXTA - MAC - Middelkerke
Detail materialisatie

_ vergelijkbare projecten