Eenheid en diversiteit gaan hand in hand in deze cité jardin

Vooronderzoek en uitwerken restauratief bestek voor de restauratie van 14 woningen in een cité jardin.

opdrachtgever
Logement Bruxellois
partners
V+ architecten - uitvoerend architect
stabiliteit
Greisch
technieken
Zeugma
bruto oppervlak
1500 m²
project fase
opgeleverd

De Cité de la Paroisse-Haren werd tussen 1926 en 1930 gerealiseerd naar het plan van de boers Hamesse. Door het inzetten op standaardisatie en vereenvoudiging kon goedkoop, snel maar toch degelijk gebouwd worden.

JUXTA - cité de la Paroisse Haren
Haren
Het plan richtte zich op een publiek uit de middenklasse en omvat 20 woningen geschakeld rond een binnenplein. Logement Bruxellois is eigenaar van 14 van deze woningen en heeft V+ en JUXTA aangesteld voor een studie van deze woningen.

 Na een vooronderzoek hebben we het restauratief bestek uitgeschreven voor de uiteindelijke restauratie. De uitvoerende werken werden in goede banen geleid door V+ architecten.

JUXTA - cité de la Paroisse Haren
Overzichtsbeeld breedhuizen en diephuizen na restauratie © V+

Binnen het architecturale project liggen enkele doelstellingen aan de basis. Enerzijds het terugvinden van het karakter van het gemeenschappelijke binnenplein. Dankzij het herstellen van de gevels in hun oorspronkelijke staat, met aandacht voor het alternerend spel tussen zichtbare bakstenen en wit pleisterwerk, wordt dit behaald. Anderzijds kiezen we resoluut voor het verwijderen van toegevoegde uitbreidingen doorheen de jaren om zo de initiële volumetrie van de gebouwen terug te laten schitteren. Ondanks een heel duidelijke eenheid die we herkennen in de gebouwen zijn er toch heel wat verschillen in de types te ontdekken die misschien niet op het eerste zicht opvallen.

_ vergelijkbare projecten