Masterplan voor futureproof woonkwaliteit in het Antwerpse begijnhof

Masterplan voor de renovatie en restauratie van de historische site

opdrachtgever
AG Vespa
partners
Collectief Noord, STADIM
stabiliteit
OSQB
technieken
EA+
project fase
wedstrijd

Het Begijnhof is een bijzondere plek, een oase van rust, een stad in een stad gericht op een groene kern. Haar ontwikkelingsgeschiedenis is organisch, met grotere en kleinere panden. Wij zien hierin een voorloper van modern collectief wonen. Door de variëteit in groottes, kan een gevariëerd woonaanbod gecreëerd worden (koppels, grote en kleine gezinnen, kangoeroe-wonen, samenhuisvormen).

Collectiviteit kan pas slagen als er voldoende private ruimte is waarin mensen zich kunnen terug trekken. Doordat de voortuintjes kunnen ‘toegeëigend’ worden aan 1 gezin of woongroep kan hiervan een kwalitatieve private buitenruimte gemaakt worden. Dit verlicht de druk op de collectieve binnentuin, waardoor die optimaal kan ingezet worden als stilteplek voor de bewoners en bezoekers.

De tuinkamer als hedendaagse toevoeging
De tuinkamer als hedendaagse toevoeging
De tuinkamer als hedendaagse toevoeging
Previous
Next
In het convent kan een collectief woonprogramma in de vorm van kamerwoningen een plek krijgen. De aanbouw is een figuur die een vloeiende overgang maakt tussen beide gebouwen en het binnenkomen vormgeeft.
JUXTA - Begijnhof Antwerpen
voortuin Convent met nieuw schakelend volume

_ vergelijkbare projecten