Restauratie Gangway Pier Blankenberge gaat van start

De pier in Blankenberge is de enige ooit opgerichte pier aan de Belgische kust en vormt een niet weg te denken aspect van het beeld van de Blankenbergse zeedijk.
Dit bouwwerk, daterend uit 1933, werd opgetrokken nadat de eerste gietijzeren pierconstructie uit 1894 door de Duitse bezetter in 1914 in brand werd gestoken. Het betreft een constructie in art-decostijl en is uitgevoerd in gewapend beton. 

Omwille van de inwerking van het agressief zeeklimaat werden reeds diverse noodzakelijke herstellingswerken uitgevoerd, maar dergelijke lokale herstellingen zijn op vandaag niet meer voldoende. Een volledige restauratie dringt zich nu dus op, en in opdracht van het stadsbestuur van Blankenberge start in februari de grondige restauratie van de wandelbrug en het landhoofd. Door zijn ligging is de restauratie op technisch vlak een ware uitdaging.

JUXTA - Pier Blankenberge - persmoment
Persmoment start van de werken
"De Pier van Blankenberge is een iconisch monument en de oudste Pier aan de Atlantische kust van Europa. Helaas is dit monument de laatste jaren in verval geraakt door de constante blootstelling aan de natuurelementen. Het is dan ook met veel plezier dat de Vlaamse overheid 6,1 miljoen euro investeert in deze restauratie voor toekomstige generaties."
Matthias Diependaele
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed
JUXTA - Pier Blankenberge - persmoment
Minister Diependaele helpt bij uitvoering dampalen
Juxta - Restauratie Gangway Pier te Blankenberge
Pier