Blaisantkerk open voor het grote publiek!

De herbestemming van kerken is actueler dan ooit. Steeds meer kerken worden ontwijd, waarna de vraag gesteld wordt: “What’s next voor deze iconische gebouwen?”. JUXTA denkt graag mee rond deze vraagstelling en sprong met plezier mee in het verhaal van de voormalige Maria Gorettikerk.

Detail van de glasramen
Beeld vanuit de grote zaal
De vergaderzaal op het eerste verdiep
Previous
Next

Onze missie was duidelijk: een karaktervol gebouw restaureren en omvormen tot een hedendaagse plaats die de eigenwaarde van het gebouw versterkt en waarbij toevoegingen, een ‘box-in-box’ ontwerp, een echte meerwaarde kan betekenen voor de gebruikers en de buurt.

"Wat ons ten zeerste trof, is het respect voor de bestaande architectuur de geest waarin de architecten in dialoog gegaan zijn met de binnenruimte."
Hedwig Langaskens
Dochter van architect Rutger Langaskens, ontwerper Maria Gorettikerk
juxta - Blaisantkerk Gent - herbestemming
De bestaande betontrap werd verlengd met een houten trap naar het technisch verdiep

Hedwig Langaskens – Dochter van architect Rutger Langaskens, ontwerper Maria Gorettikerk – aan het woord:  “Wat ons ten zeerste trof, is het respect voor de bestaande architectuur de geest waarin de architecten in dialoog gegaan zijn met de binnenruimte. De subtiele en harmonieuze invulling van het nieuwe volume getuigt van hun ingesteldheid in het benaderen van ‘n dergelijke opdracht binnen de context van een bestaand gebouw. Zij hebben een extra dimensie toegevoegd aan het geheel zonder zich op te dringen.